Жребият за зрелостния изпит по БЕЛ ще бъде изтеглен в 5 часа утре сутрин

Жребият за зрелостния изпит по БЕЛ ще бъде изтеглен в 5 часа утре сутрин

Жребият за зрелостния изпит по БЕЛ ще бъде изтеглен в 5 часа утре сутрин

Утре, 21 май 2014 г., в 5:00 часа, в залата на 5. етаж в Министерството на образованието и науката, ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Избран чрез жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере варианта на комбинация за матурата, съобщиха от просветното министерство.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще утвърди изпитния вариант и ще подпише заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки.

Матурата започва в 8:00 часа и ще продължи четири астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7:45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, чрез тях се гарантира еднозначното съответствие между всички компоненти на изпитния комплект, поради което не трябва да се разделят.

Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори. В различните изпитни варианти има три вида въпроси/задачи:

Въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. Отговорите на тези задачи трябва да се отбелязват с черен  химикал в листа за отговори, а не върху тестовата книжка. Верният отговор се отбелязва със знака Х в кръгчето с буквата на съответния отговор.

Например:

Ако след това ученикът прецени, че първоначалният отговор не е верен и иска да го поправи, трябва да запълни кръгчето с грешния отговор и да отбележи с Х  буквата на друг отговор, който приема за верен. Например: За всяка задача трябва да е отбелязан не повече от един действителен отговор. Като действителен отговор на съответната задача се приема само този, чиято буква е отбелязана със знака Х.

Задачи със свободен отговор.

Отговорите на тези задачи се отбелязват в свитъка за свободните отговори. Трябва да се четат внимателно инструкциите! Срещу номера и главната буква на съответната задача/на съответното подусловие  се написва верния отговор.

Задача за създаване на текст.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи:

  • 40 тестови задачи с максимален брой точки 70:
  • 30 задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Всяка една от тези задачи носи по една точка.
  • 10 задачи със свободен отговор. Задачите носят различен брой точки: 31. задача носи 4 точки, 32. задача носи 1 точка, 33. задача носи 2 точки, 34. задача носи 4 точки, 35. задача носи 4 точки, 36. задача носи 10 точки, 37. задача носи 5 точки, 38. задача носи 2 точки, 39. задача носи 2 точки, 40. задача носи 6 точки.

Задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.

Общият максимален брой точки е 100.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Национално външно оценяване за VII клас

В 9 часа утре ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас.

Изпитът започва в 10:00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул -  90 минути.

Преди започване на изпита седмокласниците трябва:

  • да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща мястото за явяване на приемни изпити;
  • да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа;
  • да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника;
  • да носят ида ползват за изпита: син цвят химикалка; по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума;
  • под контрола на квесторите учениците отделят идентификационната бланка от листа за отговори, попълват я и я поставят в малкото пликче, без да го залепват;

 По време на изпита учениците:

  • пишат със син цвят химикалка, чертаят с черен молив;
  • не ползват коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника;
  • не шумят и не извършват действия, които нарушават нормалното протичане на изпита;
  • не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа;
  • не може да напускат изпитната зала:
     - по-рано от 30 (тридесет) минути след началния час на всеки от модулите;
     - след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул;
  • получават тест и листове за чернова и започват работа след обявяване на началния час от квестора; имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете.
  • Първата страница на тестовете е инструкция как да се работи – прочита се внимателно;
  • Внимават при попълването на отговорите в листа за отговори – на правилното място и с правилното означение (Х); ученикът може да се откаже от вече означен верен отговор, като запълни съответната буква и зачертае със знака Х друг отговор;
  • след изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, се поставя листът за отговори в средния по големина хартиен плик и ученикът го запечатва, след което го поставя в големия хартиен плик, без да го запечатва;
  • изслушват един път текста за преразказ от диска или прочетен от консултанта по БЕЛ;
  • получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 (петнадесет) минути, след което го връща на квесторите;
  • по време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки;

След приключване на изпита учениците:

  • на работното си място, след проверка от квестора за правилното попълване на идентификационната бланка, поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик, заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), черновата и вече запечатания среден по големина хартиен плик с листа за отговори от модула НВО, след което залепват и големия плик, предават го заедно с тестовата книжка на квестора, неизползвания свитък за допълнителния модул и неизползваните листове за чернова (ако има такива) и се подписват в протокола за дежурство преди излизане от изпитната зала.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература за учениците след седми клас ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ