Забраниха на мюсюлмани да летят до Марс

Забраниха на мюсюлмани да летят до Марс

Забраниха на мюсюлмани да летят до Марс

Комитетът към Висшия съвет по ислямски дела в Обединените арабски емирства издаде забрана мюсюлмани да участват в международния проект Mars One, в рамките на който се планира да се осъществи полет до Червената планета с последващо основаване на колония от заселници.

„Подобно еднопосочно пътуване представлява реална опасност за живота и по никакъв начин не може да бъде оправдано от исляма”, гласи становището на Комитета към Висшия къвет, предава OnIslam.net.

В него се припомня и стих 2:195 от свещения Коран, в който се казва „Не се обричайте на гибел”. Самоубийството е забранено в ислямнския свят и дори се третира като углавно престъпление.

Припомняме, че през април миналата година, нидерландската компания Mars One започна подбор на бъдещи заселници на  Марс, които ще бъдат и участници в ново риалити-шоу. Основател и ръководител на проекта е ученият Бас Лансдорп.

За тази година е планирано изпращането в космоса на първата партида оборудване, а през 2018 г. на Марс трябва да кацне изследователски всъдеход, който да открие най-подходящото място за заселване. През 2021 година на Червената планета ще бъдат доставени и сглобени два жилищни блока, станция за енергозахранване и втори марсоход. Ако всичко върви по план, към 2033 г. населението на първата марсианска колония трябва да достигне 20 души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ