Затворници ще разчистват Мизия

Затворници ще разчистват Мизия

Затворници ще разчистват Мизия

Затворници ще се включат в акцията по възстановяване на щетите от наводнението в град Мизия. Това е разпоредил служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов.

От днес, във възстановителните дейности ще се включат 7 затворника, а утре още 20 затворници ще бъдат изпратени на терен, за да подпомогнат работата по отводняването и почистването в градската част.

Първата група, която вече е на място, работи в едни от най-засегнатите зони, а именно двете училища в града – Основно училище „Цанко Церковски” и Професионална гимназия по химически технологии „Васил Левски”. На екипите са подсигурени предпазни маски, ботуши и ръкавици.

Лишените от свобода, включени в акцията, изтърпяват наказания в затворническото общежитие от открит тип към затвора във Враца.

Според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, администрацията на затвора може да възлага на лишените от свобода доброволен неплатен труд с изрично писмено тяхно съгласие.

Междувременно стана ясно, че високият стоеж на подпочвените води забавя и възпрепятства отводняването на имотите в Мизия. „Високите подпочвени води са един важен и непреодолим фактор. Хубавото е, че река Скът е в коритото си и се очаква до 4 дни и подпочвената вода да се отдръпне при едни добри метеорологични условия”, каза за „Фокус” кметът на града Виолин Крушовенски.  

По думите му, водата в Мизия остава негодна за пиене. Използва се само за битови нужди. Военно-полева кухня осигурява храна на около 800 жители. Осигурено е 24-часово медицинско присъствие. Епидемиологичната обстановка в Мизия е под контрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ