Идея: Самонаетите да се осигуряват на минимална заплата

Идея: Самонаетите да се осигуряват на минимална заплата

Идея: Самонаетите да се осигуряват на минимална заплата

Самонаетите неформални работници да се осигуряват на по-нисък социален праг. Такава идея лансираха от новосъздадения Синдикат на самонаетите и неформални работници.

От синдиката обявиха, че около 500 хил. българи не плащат осигуровки, тъй като са надомни работници и доходите им са непостоянни. От организацията подчертаха, че в момента, за да излязат на светло, самонаетите трябва да плащат осигуровки минимум на 420 лв.

Председателят на синдиката Виолета Златева заяви, че ще работи за решаването на три основни проблема, свързани с правата на тези работници - уреждането на трудов договор, отпускане на ниско лихвени кредити за стартиране на такъв бизнес и плащане на осигуровки върху минималната работна заплата през първите пет години.

Златева обясни, че проблемът се корени в това, че има месеци, когато самонаетите когато не могат да изкарат да си платят осигуровките, защото един самонает трябва да се грижи за снабдяване с материали, за производство на изделието и за пазара, предаде „Дарик”. Затова за тези работници искаме за пет години, ако самонает работник не може да стартира и развие своето предприемачество, той трябва да се ориентира да работи нищо друго.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ