Имиграцията стана проблем №1 за европейците

Имиграцията стана проблем №1 за европейците

Имиграцията стана проблем №1 за европейците

Имиграцията е най-голямото безпокойство за европейците, по-голямо от икономиката и безработицата. Това показват данните от допитване до 31 000 граждани на 28-те страни от ЕС и страните-кандидати, проведено в края на май. Европейската комисия публикува резултатите от евробарометъра в края на седмицата.

За пръв път икономическите теми са изместени от имиграцията, откакто тя е включена в анкетата през 2010 г. В 20 страни-членки имиграцията е тема №1, съобщават световните агенции.  

През ноември миналата година икономическата ситуация, заетостта и състоянието на публичните финанси бяха основните безпокойства на европейските граждани, а имиграцията заемаше четвъртото място с 24%. В последното проучване тя вече е на първо място с 38% - със скок от 14 % за шест месеца. Далече след нея са икономическото състояние - 27%, следвано от безработицата – 24% и публичния дефицит – 23%.

На фона на имигрантската вълна в страната, рекорден брой хора в Малта посочват имиграцията като проблем №1 – 65%. 55% са анкетираните в Германия, които поставят темата на първо място. В Италия – атакувана от през Средиземно море от десетки хиляди имигранти, този процент е 43.

Кале, както и Лампедуза се превръщат в символи на безпомощността на ЕС да създаде обща политика за управление на миграционните потоци в контекста на геополитическа дестабилизация, коментира „Фигаро”. От началото на годината през Средиземно море в Европа са влезли 150 000 имигранти, а 1900 са загинали в морето.

В същото време обаче повечето европейци продължават да одобряват свободата на придвижване в рамките на ЕС.

Според изследването расте и безпокойството от тероризма. В сравнение с ноември 2014 г.  то се е увеличило с 6% и вече е 17%.

Имиграцията и тероризма предизвикват най-голямо безпокойство и сред анкетираните в България - посочват ги съответно 37% и 25%. След тях, на трето място, е икономическата ситуация - 24%. 

Трябва да се отбележи, че проучването е направено преди избухването на гръцката криза, която постави икономическите въпроси в центъра на европейската политика.

Инфлацията (9%), престъпността (8%), влиянието на ЕС в света (7%) и климатичните промени (6%) са другите теми, които безпокоят европейците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ