Ирина Бокова с орден „Стара планина”

Ирина Бокова с орден „Стара планина”

Ирина Бокова с орден „Стара планина”

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с с орден „Стара планина” с лента.  Отличието й бе връчено на церемония днес от президента Росен Плевнелиев.

„Най-високото държавно отличие е израз на признателността на България за всеотдайността и личния принос на Ирина Бокова за утвърждаването на световния мир и сигурност, посредством задълбочаване на сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката и културата”, заяви държавният глава.

Президентът отбеляза, че избирането на Ирина Бокова на поста генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. е повод за национална гордост и припомни, че за първи път българин и източноевропеец заема толкова висока позиция в системата на ООН.

Росен Плевнелиев подчерта, че с дейността си Ирина Бокова е допринесла за издигането на престижа и видимостта на страната ни не само в системата на ООН, но и сред европейските и международни партньори.

Президентът допълни, че високата оценка на световната общност за нейния професионализъм, харизмата и визионерството на Ирина Бокова, са довели до преизбирането й на поста за нови четири години.

Плевнелиев изрази благодарност към Ирина Бокова за нейната ангажираност в защита на името на България в тежкия казус със задържаните в Либия български медицински сестри. „Нито за миг Вие на пожалихте сили и енергия в подкрепа на българската кауза и справедливостта“, каза президентът.

От своя страна генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари за подкрепата на президентите на България и на няколко поредни правителства за кандидатурата й за поста генерален директор на ЮНЕСКО.

„Силата на една държава днес се измерва не само с военна или друга мощ, а със силата на това с какво тази държава може да допринесе за духовното развитие на света“, каза Ирина Бокова.

Тя подчерта и необходимостта от фокус върху развитието на качественото образование, върху опазването на културното наследство и вписването на този приоритет в стратегии за устойчиво развитие.

Бокова беше категорична, че това трябва да бъде една от основните цели на всяка една политика в България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ