Кола със синя лампа извела бегълците от Софийския затвор

Кола със синя лампа извела бегълците от Софийския затвор

Кола със синя лампа извела бегълците от Софийския затвор

Мъж, облечен в полицейска униформа е помогнал на Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез да избягат от Централния Софийски затвор. Те са били изведени без проблем от района на затвора с кола със син буркан. Това сочат резултатите от вътрешното разследване и проверките, направени до момента, огласени днес на пресконференция на правосъдното министерство.

На 30 април, когато е извършено бягството, автомобил със синя лампа и затъмнени стъкла пристига на портала на затвора. Водачът е облечен като полицейски служител и показва служебна карта за легитимиране. Охранителят, който е дежурен в този момент обаче не обръща внимание на документа. Занижената бдителност е заради силния дъжд, който валял по това време.

Колата влиза безпрепятствено в двора на затвора и паркира на място, където камерите за видеонаблюдение нямат обхват. Шатката и Мартинез, които по това време били на работа в парното помещение, го напускат и се качват в колата. Помагачът им ги извежда, като на портала колата отново не е проверена. Последвалите проверки са установили, че в базата данни на КАТ няма полицейски автомобил с регистрационния номер, засечен от камерите на затвора. Оттогава двамата бегълци са в неизвестност, като в издирването им ще се включи и Интерпол.

Постовият, допуснал груби нарушения, довели до бягството от Централния софийски затвор ще бъде уволнен. Същото наказание е наложено и на охранителя, дежурен по времето на извършеното няколко дни по-късно бягство и от Бургаския затвор.  То е станало чрез „преодоляване на охранително съоръжение”, заради пренебрегване на пропусквателния режим в затворническото общежитие. Лишеният от свобода Огнян Гюров, успял да се измъкне по този начин, също все още не е открит.

С мъмрене и порицание ще бъдат наказани директорът на затвора в София, зам.-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник сектора по сигурността, дежурният главен надзирател, който е бил в момента на смяна и който е трябвало да осъществява контрол върху дежурните охранители.

Разпоредени са засилени контролни мерки в местата за лишаване от свобода, стана ясно още на пресконференцията. „Органите на реда вече ще проверяват документите на всяка една кола, влизаща в рамките на затвора”, увери зам.-министър Илия Ангелов. Ще бъдат въведени и поредица от организационни охранителни мерки, които да предотвратят бъдещи подобни инциденти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ