Местим стрелките с час назад утре

Местим стрелките с час назад утре

Местим стрелките с час назад утре

В 4.00 ч. българско време тази неделя,  26 октомври преминаваме към зимното часово време. Това означава, че трябва да върнем стрелките на часовника с час назад. Преминаването към зимното часово време става в един и същи момент в цяла Европа.

Местенето на стрелките е въведено като повсеместна практика на Стария континент през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага още от 1908 г.

В България лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г. Оттогава е приет принципа да сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март - когато преминаваме към лятното часово време и в последната на октомври.

Минаването към лятното часово време има за цел да се използва по-активно дневната светлина и да се икономисва електричество, макар че в последните години се увеличават доказателствата против очакваните положителни ефекти от тази практика. Множат се и научните аргументи, че въртенето на стрелките се отразява зле на тонуса и здравето, тъй като нарушава естествения биоритъм на човешкия организъм, което води до проблеми със съня и умора.

Вижте 5 правила, които ще ви помогнат да преодолеете по-лесно времевия стрес

1. Променете графика си така, че в следващите две седмици да не планирате никакви свръхважни задачи и мероприятия с тежки физически натоварвания.

2. Периодът за адаптация към новото часово време трае от 10 до 14 дни. Още от събота, 25 октомври до сряда, 29 октомври се постарайте да спите с час повече: ставайте по зимния часовник, но лягайте по лятното време.

3. Започнете да пиете витаминен комплекс, съдържащ витамините от група В, С, фолиева киселина, а също и магнезий, селен и летицин.

4. Увеличете умерената физическа активност – кратки разходки вечер ще ви помогнат да се отпуснете и да възстановите нормалния си сън.

5. Повече приятни преживявания, срещи и разговори с приятели и роднини са истинско лекарство за психиката. Общуването помага да се разреди чувството за тревожност и потиснатост.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ