нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Млад българин даде шанс за живот на четирима души

29-годишен мъж от Плевен стана донор и даде шанс за живот на четирима души. Пациентът, който е бил приет в Университетската болница в Плевен с тежка черепно-мозъчна травма, изпаднал в мозъчна смърт на 15 май. С благородното решение на роднините стана възможно да бъде спасен животът на тежко болни хора.

На 16 май късно вечерта в Университетска болница „Лозенец” са извършени две бъбречни трансплантации. Към момента пациентите са под наблюдение.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, сърцето и черният дроб на донора са транспортирани към Германия и Словения по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи „Евротрансплант”.

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват дълбоката си признателност към близките на донора за решението, както и благодарност към медицинските екипи от Университетската болница в Плевен, Университетска болница „Лозенец”, ВМА и екипажа на военния самолет, транспортирал донора.

още от Общество