МОСВ: Три български реки може да прелеят опасно

МОСВ: Три български реки може да прелеят опасно

МОСВ: Три български реки може да прелеят опасно

Има риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствия при обилни дъждове. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей България” Светослав Атанасов, министър на Околната среда и водите.

„Разбира се, при благоприятен сценарий, те не биха се реализирали, но при неблагоприятен, както в Мизия, за съжаление, може да се реализира в пълен мащаб”, обясни Атанасов.

По думите му, басейновите дирекции издават предписание за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване. „Както има прогнозна от наводняване, така може да има и от засушаване”, допълни Атанасов. 

„Осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост. Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ означава аварийна ситуация, в която водата прелива над язовирната стена, има опасност да е компрометирана.

"Това представлява и риск за населението”, обясни Атанасов. По думите му, преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на едно хидротехническо съоръжение на язовира. „Ретензионната функция забавя движението на водата”, посочи Станислав Атанасов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ