Музеят на политическите репресии в Перм обяви закриването си

Музеят на политическите репресии в Перм обяви закриването си

Музеят на политическите репресии в Перм обяви закриването си

Музеят на политическите репресии „Перм-36” обяви, че обявява ликвидация. Причините са неуспешните преговори с администрацията на Перм за запазване на музея.

„Управлението на независимата некомерсиална организация "Перм-36" реши за прекрати дейността си и да започне процедура за ликвидацията си. Всички възможности за партньорство с властите и обществеността са изчерпани”, пише на сайта на мемориала.

През юли миналата година организацията обяви, е спира образователните си проекти, тъй като няма финансиране за тях в регионалния бюджет, както бе обещал губернаторът Виктор Басаргин.

Конфликтът между „Перм-36” и пермската администрация започна преди година. Местните власти поеха контрола върху имуществото и стопанските въпроси на музея и практически иззеха управлението от създателите му.

През май бе назначен нов директор на комплекса, който разпоредил да бъдат ликвидирани някои от музейните обекти.

Мемориалът „Перм-36” е основан на мястото на бившата трудово-изправителна колония. От 1970-те години там са изпращани осъдени за престъпления срещу държавата – националисти от Украйна и Прибалтика, т.нар. бандеровци и горски братя. През този лагер са минали и много от известните руски дисиденти като Владимир Буковский, Сергей Ковальов, Юрий Орлов, Леонид Бородин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ