Над 51% от българските работници изложени на неблагоприятни за здравето фактори

Над 51% от българските работници изложени на неблагоприятни за здравето фактори

Над 51% от българските работници изложени на неблагоприятни за здравето фактори

От общия брой на заетите лица през 2013 г. 1,497 млн. или 51,6% са изложени на работното си място поне на един фактор, който може да има неблагоприятно влияние върху физическото им здраве. От тях 899,7 хил. са мъже и 597,7 хил. са жени, а делът им от общия брой на заетите мъже и жени е съответно 59 и 43,4%, показват данни на Националния статистически институт.

Най-често срещаните фактори са неудобните работни пози и движения и рискът от злополука, които са посочени от сходен брой лица - съответно 328,1 и 323,1 хил., като първият е с по-голяма важност при жените, а вторият - при мъжете. Втори по важност фактор за жените е изпълняването на дейности, изискващи силна зрителна концентрация.

Около 13% от заетите лица (376,7 хил.) са изложени на работното си място на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на тяхното психично здраве. За преобладаващата част от тях (335,8 хил.) основният фактор е напрежението поради недостиг на време или претоварването с работа. Други рискови за психичното здраве фактори като насилие или заплаха от насилие и тормоз и грубо отношение се посочват като основни фактори значително по-рядко - общо от 1,4% от заетите лица.

През дванадесетте месеца, предшестващи изследването, 380,6 хил. души са имали заболяване или здравословен проблем, причинен или усложнен от настояща или предишна работа. Те представляват 7% от всички лица, които са заети или някога са работили, като този дял не се различава съществено по пол – 6,8% за мъжете и 7,1% за жените. Делът на хората със здравни проблеми, дължащи се на работата, се увеличава с нарастване на възрастта, като за лицата на 65 и повече навършени години той достига 12,8%.

По отношение на образователното равнище делът на страдащите от заболявания, свързани с работата, е най-висок сред лицата с основно или по-ниско образование - 11,9%, докато сред лицата с висше образование този дял е 4,3%.

От предизвиканите или усложнени от работата здравни проблеми най-често срещани са тези с костите, ставите и мускулите, които общо представляват 44,9% от всички здравословни проблеми.

От тях на първо място са проблемите, засягащи долните крайници - те са посочени като основен проблем от 84,2 хил. или 22,1% от всички лица със заболявания. Съществен е и делът на сърдечните заболявания, за които лицата предполагат, че са причинени или усложнени от характера на работата им, като те се явяват основен здравен проблем при мъжете. Сравнително по-редки са кожните проблеми, инфекциозните болести и проблемите със слуха.

От всички заети лица 107 хил. (3,7%) страдат от заболявания или здравни проблеми, причинени от настоящата им основна работа. Делът на хората с такива здравни проблеми е по-висок сред заетите в индустрията (най-вече в добивната и в преработващата промишленост) и в селското и горското стопанство - по 5,2%, в сравнение с услугите - 2,8%. В групата на квалифицираните работници и сродните на тях занаятчии, машинни оператори и монтажници делът на заетите със здравни проблеми, произтичащи от работата (5,2%), е най-висок в сравнение с останалите групи професии

Според проведеното през 2013 г. изследване 12,1 хил. лица са претърпели злополуки на работното място или по време на изпълнение на трудови задължения през предшестващите 12 месеца, като от тях 8,7 хил. (71,8%) са мъже. Около една трета от злополуките са предизвикани от пътнотранспортно произшествие. Една от всеки три злополуки не е свързана със загуба на цял работен ден, докато при две от всеки пет отсъствието е продължило поне две седмици.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ