Незаконното строителство виновно за трагедията в "Аспарухово"

Незаконното строителство виновно за трагедията в Аспарухово

Незаконното строителство виновно за трагедията в "Аспарухово"

100% от къщите в дерето на варненския квартал "Аспарухово" са незаконни. Мястото им не е било там и това е основната причина да има човешки жертви при потопа от 19 юни. Това показват резултатите от проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по случая. Водната стихия причини смъртта на 13 души, сред които четири деца.

Другата основна причина е голямото количество строителни и битови отпадъци от двете страни на дерето. Силният порой ги е повлякъл и те са образували тапа, която в един момент е избила и е помела къщите. Според устройствения план на местността, на мястото на най-пострадалите улици е трябвало да има зелени площи, които да предотвратят подобни приливни вълни.

Оказва се, че по действащия регулационен план от 1978 г. цялата зона, застроена сега с къщи, е била предвидена за озеленяване. В същото време (и въпреки твърденията на ДНСК, че всички постройки са незаконни), голяма част от жителите на най-пострадалите от потопа улици (където има и канализация) твърдят, че разполагат с всички строителни книжа за домовете си, предаде bTV.

Проблемът с отстраняването на къщите е колкото законен, толкова и морален, отбеляза началникът на ДНСК архитект Николай Христов.

По думите му е трудно да се вземе решение за премахване на незаконните постройки, защото така заселилите се хора ще останат без жилище и могат да осъдят страната в Страсбург, че ги е лишила от дома без да им предостави друг.

Решението било в намиране на т.нар. фондови жилища, в които семействата да се настанят и междувременно къщите им да бъдат премахнати.

От ДНСК посочват, че няма никакви доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир над Аспарухово, които също да са оказали влияние върху трагедията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ