Ново разписание за влаковете на БДЖ

Ново разписание за влаковете на БДЖ

Ново разписание за влаковете на БДЖ

От днес влиза в сила новият график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници", съобщиха от дружеството. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове по някои от по-дългите дестинации в страната.

През 2015 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 613 влака, от които: 28 международни бързи влака (като 16 от тях ще се движат само през летния сезон), 76 бързи влака (като 4 от тях са със задължителна резервация), 145 пътнически влака и 364 крайградски пътнически влака.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав.

С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два международни бързи влака между София и Будапеща, които ще пътуват през Румъния по моста Нова Европа. Влакът от Централна гара София ще заминава в 11:55 ч. и ще пристига в Будапеща в 08:15 ч. на следващия ден. В обратното направление влакът ще тръгва от Будапеща в 19:10 ч. и ще пристига в София в 17:00 ч. на следващия ден. Композицията на тези международни влакове ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава на влаковете ще бъдат включени и вагони по направлението София Видин София.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на два нощни бързи влака по маршрута София-Карлово-Казанлък-Сливен-Варна и обратно. Към композицията на тези влакове ще бъдат включени и директните седящи и спални вагони по направлението София Добрич София. По този начин клиентите на Холдинг БДЖ ЕАД от Подбалканската железопътна линия ще имат възможност за пристигане в ранните часове от деня в градовете София и Варна.

С новия График за движение на влаковете ще бъдат пуснати в движение два директни бързи влака между Русе и Бургас. Тези бързи влакове ще осъществяват удобни връзки с други влакове в гарите Каспичан и Шумен за пътниците от Плевен, Горна Оряховица, Варна и по-малките населени места по тези направления. По този начин значително се подобрява свързаността с железопътен транспорт на градовете от Северна България с град Бургас. Подобрения ще бъдат направени и по направлението Русе Стара Загора Пловдив, като по този маршрут е предвидено да пътуват директни вагони към композициите на някои бързи влакове по маршрутите София Русе София и Пловдив Варна Пловдив.

В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ