Ново светлинно шоу в празничната програма на Велико Търново

Ново светлинно шоу в празничната програма на Велико Търново

Ново светлинно шоу в празничната програма на Велико Търново

Днешният национален празник Ден на независимостта на България ще бъде отбелязан на хълма Царевец във Велико Търново с невиждано досега атрактивно светлинно шоу.

Спектакълът е с продължителност от 6 минути и включва лазерни ефекти, информира „Дарик“. Той е част от празничната програма по повод 106-ата годишнина от обявяването на българската независимост. Ще бъде излъчен веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19:30 ч. на площад „Цар Асен I".

Премиерът проф. Георги Близнашки и министри от служебния кабинет ще присъстват на тържествата.

Автор на спектакъла е британецът Анди Фокнър. Неговата фирма е един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново.

Шоуто за 22 септември е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората". Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града.

Празничната програма в Търново днес започва по традиция рано сутринта със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици", отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В двора на значимия за днешния празник храм се отслужва водосвет и освещаване бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме на Царевец е с начало 10:30 ч. След поднасянето на цветя на Пирамидата на Независимостта, празнично шествие, водено от военни духови оркестри, потегля към паметника „Майка България".

Следобед програмата ще продължи в 16:30 ч. пред сградата на Община Велико Търново с празничен концерт на Славка Калчева и танцова формация „Етноритъм".

Традиционното голямо търновско хоро и тази година ще зарадва жителите и гостите на града. Тази година то няма да е във формата на дълга редица, която да тръгва от паметника на Майка България до Царевец, а ще има пет основни пункта, където участниците ще танцуват, поясни директорът на дирекция „Култура" Нелина Църова, цитирана от „Дарик“. Пунктовете са в пространството пред общината, пред паметника на обесените, на площада в началото на Самоводската чаршия, около паметника „Велчова завера", в началото на ул. „Пиколо" и пред Царевец.

Тържествената заря-проверка започва в 19:30 ч. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ