Отпускат 225 млн. лв. за покриване на дефицита на Здравната каса

Отпускат 225 млн. лв. за покриване на дефицита на Здравната каса

Отпускат 225 млн. лв. за покриване на дефицита на Здравната каса

225 млн. лв. са средствата, които може да осигури държавата за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Това става ясно от становище на финансовия министър Петър Чобанов, изпратено до министъра на здравеопазването, предаде „Дарик”.

В него се предлага парите за здраве да бъдат актуализирани с въпросната сума, като се уточнява, че тя ще се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерствата. Очаква се още тази седмица Министерски съвет да гласува актуализация на парите на НЗОК, а след това тя да бъде изпратена и в парламента.

Днес се провежда извънредно заседание на надзорния съвет на Здравната каса във връзка с недостига на средства в системата. То бе свикано, след като миналия петък Министерският съвет не прие предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса, тъй като не било финансово обосновано. Здравната каса искаше общо 330 млн. лв., за да покрие всички дефицити.

През последните седмици все по-често се говори, че българинът е заплашен да остане без здравеопазване по повод очертаващия се дефицит в Здравната каса от близо половин милиард лева за 2014 г.

Здравният министър Таня Андреева многократно увери, че болници няма да бъдат затваряни и здравеопазването не е застрашено.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ