Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От днес в интернет ще има регистър на сътрудниците на ДС

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА ще бъде свободно достъпен от днес в интернет, съобщи сайтът desebg.com. Новата уеб-платформа е уникална по съдържание и цели в страните от бившия Източен блок, които са отворили досиетата на тоталитарните комунистически служби и са осигурили достъп до тях за изследването им.

Двадесет и пет години след края на комунизма Регистърът предлага за пръв път систематизирана и в удобна форма лесен информацията за сътрудниците на тоталитарните служби.

Информацията е обявена официално и законно от създадените от Народното събрание Комисии по досиетата „Бонев” (1997), „Андреев” (2001-2002) и „Костадинов” (2007 – ).

Регистърът предлага и глобално търсене на информация за сътрудниците по азбучен ред, по заемана длъжност или извършвана дейност, по структури на тайните служби и по агентурна принадлежност. Той съдържа и над 45 публикации, свързани с историята, дейността, структурата и ръководителите на органите на ДС и разузнавателните служби на БНА, както и информация за процеса на отварянето на досиетата и дейността на Комисиите, избирани по време на прехода от Народното събрание.

Данните за всеки един сътрудник се публикува в специален унифициран профил, в който освен сведения, свързани с дейността му преди 10 ноември 1989 г. е представена и публична информация за неговата кариера след промените.

В Регистъра не се публикува информация и документи, свързани с личния живот на гражданите, с каквато изобилстват архивните материали, събирани от ДС и военното разузнаване.

Инициатор и част от екипа, направил Регистъра, е разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов. 

още от Общество
20
Понеделник
Януари