Посланикът на САЩ в Южна Корея нападнат с бръснач

Посланикът на САЩ в Южна Корея нападнат с бръснач

Посланикът на САЩ в Южна Корея нападнат с бръснач

Посланикът на САЩ в Южна Корея Марк Липърт е бил нападнат и ранен в центъра на Сеул от мъж, въоръжен с бръснач, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Южнокорейската агенция Йонхап посочи, че посланикът бил откаран в болница за лечение. Телевизия Уай Ти Ен излъчи кадри, показващи посланика след нападението, с кървяща глава и ръка. Раните му не са живозастрашаващи, уточни телевизията. 

Нападателят се нахвърлил срещу 42-годишния посланик, който участвал във форум на Корейския съвет за помирение и сътрудничество. 

По време на нападението мъжът крещял, че "Южна и Северна Корея трябва да се обединят", предаде Ройтерс.

Полицията задържала нападателя, идентифициран като Ким Ки-джон, на 55 години. След арестуването му той продължавал да крещи антивоенни лозунги.

Задържаният бил лидер на лявата организация "Уримадан", предаде ТАСС. През юли 2010 г. Ким Ки-джон бил осъден условно на две години затвор за това, че хвърлил парче бетон по японския посланик в Сеул, в знак на протест срещу териториални претенции на Токио в Японско море.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил по телефона на посланика, за да му пожелае бързо оздравяване, съобщи говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Бернадет Мийхан.

Липърт пое функциите си в Сеул миналата година и е много популярен в страната, отбелязва АП. Съпругата му роди в Южна Корея и двойката даде на сина си корейско презиме. 

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че нападението срещу американския посланик в Сеул е атака срещу военния съюз между страната й и САЩ.

"Става дума не само за физическо нападение срещу посланик Марк Липърт, но и за атака срещу съюза между Южна Корея и Съединените щати", заяви Пак Гън-хе в комюнике.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ