Последно сбогом с Джоко Росич

Последно сбогом с Джоко Росич

Последно сбогом с Джоко Росич

Днес от 11 часа в църквата "Свети Седмочисленици" близки, приятели и почитатели на Джоко Росич ще могат да се сбогуват за последно с него. Тогава започва поклонението пред тленните останки на обичания актьор.

Джоко Росич си отиде на 21 февруари, на 81 години след няколко месечна борба с раково заболяване. Големият актьор бе опериран от тумор в главата, но се оказа, че е имал множество разсейки.

Джоко Росич е български актьор от смесен произход. Майка му е българка, а баща му - сърбин. През 1951 година емигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР.

 Снима се в над 110 български, унгарски и сръбски филми. Едни от най-известните филми в които е участвал, са „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“, „Златният век“, „Капитан Петко войвода“, „Зарево над Драва“.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ първа степен. През февруари 2010 година получава наградата „Златен век“ на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ