Правителството обещава стотици милиони левове повече за образование догодина.

Правителството обещава стотици милиони левове повече за образование догодина.

Правителството обещава стотици милиони левове повече за образование догодина.

„Стотици милиони левове повече са предвидени за средно образование в проектобюджета за 2016 г.”, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Той отново уточни, че обещаните от премиера 20 млн. лева за учителите ще бъдат дадени като еднократно възнаграждение, а от 1 януари идната година със сигурност вече ще има увеличение на учителските заплати. Колко точно ще е то, ще стане ясно, след като се изготви проектобюджетът за следващата година, добави Горанов

Предстои да се анализира, кои сектори ще бъдат подкрепени повече догодина, но „в разходната част на бюджета образованието ще приоритет”, категорично подчерта финансовият министър.

Най-вероятно ще има коледни надбавки за пенсионерите, които ще са в размер на великденските през тази пролет. „Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб", каза министърът, уточнявайки че става дума за около 50 млн. лв.

Министърът на финансите участва в кръгла маса за ограничаване на сивата икономика, организирана от КРИБ и КНСБ.

„Приносът на кабинета „Борисов" за изсветляването на икономиката може да се измери с 1,6 млрд. лв. данъци и осигуровки повече към вчерашна дата”, каза Горанов и добави, че мерките срещу укриване на доходи от физическите лица ще бъдат с инструментариума на действащото законодателство.

„Спрямо юридическите лица е предвидено в Закона за акцизите и данъчните складове да има рестрикции по отношение на вложителите в данъчни складове, защото сега основният контрол е насочен върху лиценцзираните складодържатели, които имат отговорност към фиска по отношение на акциза, но има много злоупотреби, които се случват извън темата с акциза”, допълни Горанов.

„Предвидени са и мерки за изсветляване на някои сектори като ремонт и продажба на автомобили. Правителството предвижда и стимули за коректни платци”, каза Горанов и допълни, че някои идеи са по-екзотични като лотарията с касови бележки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ