Правят макет на Айфеловата кула в Бургас със събрани опаковки от течности

Правят макет на Айфеловата кула в Бургас със събрани опаковки от течности

Правят макет на Айфеловата кула в Бургас със събрани опаковки от течности

Макет на Айфеловата кула ще бъде построен на входа на Морската градина в Бургас от събрани от ученици в местните училища празни опаковки от сок и мляко. Построяването на модела ще е празничният финал на една от трите нови съвместни инициативи на ЕКОПАК България и община Бургас в рамките на единствения по рода си проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности. Освен на територията на Бургас, проектът се реализира също в Пловдив и София. Той е подкрепен от най-големия производител в света на картонени опаковки за течности - Тетра Пак, а целта му е да се намали обемът на сметищата и количеството депонирани на тях отпадъци, както и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове.

Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователни инициативи в рамките на проекта, насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства.

Първата от тях - „Голямото събиране“ обхваща всички училища в гр. Бургас като в продължение на близо две седмици учениците ще събират празни опаковки от сок и мляко. Училището, събрало най-много, ще спечели голямата награда – спортна площадка, предоставена от Община Бургас. ЕКОПАК България ще предостави втората награда – мултимедиен проектор.

Със събраните от всички училища кутии на 4 октомври до входа на Морската градина при Пантеона ще бъде построен макет на един от архитектурните шедьоври, символ на Европа – Айфеловата кула. Построяването на модела ще бъде съпътствано от детски празник със забавни образователни работилници и спортни състезания, свързани с оползотворяването на отпадъци от опаковки и опазването на околната среда.

Тогава ще бъде и официалното връчване на наградите на училищата-победители.

„Промени това място“ е другата нова итициатива, която поощрява събирането на опаковки от течности сред домакинствата в конкретен квартал на града. При събирането на определеното количество на обособено място, отново до входа на Морската градина, ЕКОПАК ще предостави цветни кошчета за разделно събиране.

„Изхвърли опаковката в синия контейнер“ е третата инициатива, насочена към клиентите на търговска верига Карфур. На практика магазините за хранителни стоки са мястото, от което опаковките за течности навлизат в ежедневието ни. Специални информационни материали, поставени на съответните щандове в тези магазини, ще приканват клиентите да изхвърлят тези опаковки след употребата им в сините контейнери на ЕКОПАК., тъй като са „пълни с ценни природни ресурси“.

Бургас е един от най-активните и ангажирани у нас градове в изграждането на еко култура сред местното население и устойчиво развитие на региона. Инициативите на ЕКОПАК България в гр. Бургас са част от цялостната, вече десетгодишна, дейност на компанията за оползотворяване на отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ