Презаверката на рецептурните книжки ще продължи и след 31 август

Презаверката на рецептурните книжки ще продължи и след 31 август

Презаверката на рецептурните книжки ще продължи и след 31 август

Презаверката на рецептурните книжки ще продължи и след 31 август, въпреки че това е обявеният краен срок. Това каза за радио „Фокус” Павлина Иванова, началник отдел в Дирекция „Лекарства” на НЗОК.

Тя беше категорична, че пациентите, които не са направили презаверка, ще могат да си вземат лекарствата и през септември, но макар и след 31 август, трябва да направят презаверка.

Не всички заболявания изискват презаверка на рецептурните книжки, уточни експертът. Иванова подчерта, че 14 хронични заболявания не изискват такава актуализация.

„Не всички заболявания изискват презаверка. От една страна това са психиатрични заболявания, инсулинозависим диабет и други, които са като четиризначни кодове още преди това актуализиране. Освен това има още 14 заболявания, които са с тризначен и остават с тризначен код. Ще изброя само няколко, които най-масово засягат пациентите – скарлатина, злокачествено новообразувание на простатата, болест на „Паркинсон“” множествена склероза, екзистенциална първична хипертония, предсърдно мъждене и трептене, бронхит, хиперплазия на простатата и др. Общо 14, които категорично не изискват презаверяване на кодовете”, подчерта експертът.

РЗОК в столицата ще работят и в съботните дни до края на месеца, за да бъдат улеснени гражданите при презаверката, допълни Павлина Иванова. Тя каза още, че тази презаверка на рецептурните книжки се налага заради промяна на тризначните в четиризначни кодове на заболяванията, съгласно международна класификация изготвена от Световната здравна организация.

Досега близо 1 милион и 300 хиляди пациенти за презаверили своите книжки, каза Иванова и уточни, че по националния регистър рецептурните книжки са 2 300 904.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ