Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Доган

Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Доган

Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Доган

Около 17 години лишаване от свобода за нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, поиска прокуратурата. Толкова се пада средно според закона, посочиха нейни представители, цитирани от “Фокус”.

В пледоариите си по делото, прокурорът заяви, че Енимехмедов е искал да убие Доган, не да го сплаши, както твърдеше самият подсъдим. По това престъпление законът предвижда доживотен затвор без право на замяна, само доживотен затвор, или лишаване от свобода в размер от 15 до 20 години. В случая прокуратурата констатира, че Енимехмедов е оказал съдействие, така че може да му бъде приложено и по-леко наказание, по чл. 54 от Наказателния кодекс, като искането е за около 17 години затвор.

В хода на разследването прокуратурата установила, че Енимехмедов е отишъл до тоалетната преди да влезе на конференцията на ДПС в НДК и е проверил пълнителя на оръжието и дали е готово да възпроизведе изстрел. Той се отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган. Енимехмедов протегнал дясната си ръка, демонстративно насочил оръжието към главата на Доган. Той е направил три опита за възпроизвеждане на изстрел.

„Целта на Енимехмедов била да умъртви Доган, не да го изплаши“, заключава прокурора. Логично би се приело обяснението му за сплашване след първи опит за изстрел, тъй като вече е постигнал уплахата на Доган. Енимехмедов е насочил демонстративно оръжието и след първия опит е направил още два опита, подчерта прокурорът по делото.

Вероятно днес или утре съдът ще произнесе присъда.

През януари миналата година по време на конференция на ДПС 25-годишният Октай Енимехмедов се качи необезпокояван на сцената, където лидерът на ДПС Ахмед Доган изнасяше реч, и насочи пистолет срещу лицето му. Пистолетът засече, а нападателят беше обезвреден от делегати на партията. Малко по-късно същия ден Доган обяви, че се оттегля от лидерския пост на ДПС, с което беше затворена голяма страница от българската политическа история.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ