Затвори

Проучвания: Лошите шофьори са признак за корумпирано правителство

Снимка: Алекс Грейвс, Creative Commons.

Катастрофи на пътя отнемат живота на 1,25 милиона души по света всяка година. Отдавна е известно, че загиналите са значително повече в бедните и средно бедните държави. Освен това, има връзка с корупцията. Броят на жертвите е по-голям в страните с по-корумпирани правителства, пише Джеймс О'Мали от CityMetric, цитиран от американското списание Quartz. 

Като пример авторът посочва Румъния - там жертвите са много, а има и значителни свидетелства за корупция спрямо други европейски държави. По-добър пример от Румъния е Тайланд. В страната са регистрирани най-много годишни жертви от инциденти на пътя, трафикът на места е кошмарен. Корупцията подкопава междунардни търговски сделки на Тайланд. 

Иран е друг пример. В нея има близо толкова смъртни случаи, колкото в Тайланд. В Иран опитите за избягване на държавни санкции са породили корпуционни схеми за милиарди долари, твърдят наблюдатели. 

Лесно е да погледнем с цинизъм на въпроса и да си помислим, че не е сериозно да се твърди, че има връзка между катастрофите с жертви и корупцията. Но О'Мали далеч не е първият, заявил подобно твърдение. Академици и правителствени изследователи са писали множество доклади в опит да обяснят тази връзка. Заключенията им не са абсолютно еднакви, но общо дават значителен повод да се замислим, че има действителна връзка между двете. 

Водещият фактор, който безспорно свързва корупцията с инцидентите, са доходите на хората. Броят на смъртните случаи при катастрофи с МПС е обратнопропорционален на покачването на доходите. В бедните държави има по-малко жертви. Когато държавите стават по-богати, жертвите се увеличават, докато доходите не достигнат "критична точка", след което жертвите започват да намаляват отново. Едно проучване показва, че ключовият момент на обрат е когато се достигне до 10 000 - 11 000 долара годишен доход на глава от населението. В резултат от тази често срещана връзка доходите, смъртността от трафик и корпуцията винаги ще бъдат по някакъв начин свързани. 

Но това не е всичко. Корупцията може да варира независимо от доходите. Изследване от 2010 г. е установило, че равнището на корупция във всяка държава може да регулира или увеличава ефектите на доходите върху катастрофите. Връзката не е линейна. Бедната държава с висока корпуция е сравнително по-безопасна за шофьорите, богатата държава с голяма корпупция има по-опасни пътища отколкото иначе би имала.  

Авторите определят няколко начина по които корпуцията може да влияе върху риска от инциденти. Например, чрез подкопаването на инфратсруктурното развитие, чрез ограничаването на възможностите за развитие на икономиката в светлата й част или чрез обезкуражаването на прилагането на законите. 

О'Мали подчертава, че е важно третото. Има държави по света, където полицаите са безсилни, или те просто не желаят да прилагат законите, в резултат на което шофьорите ги игнорират и не ги уважават. 

Друго изследване от 2010 г. е открило връзки между управлението на държавите и смъртността на пътя, и след това е разгледало и културните фактори, които имат влияние, освен доходите. Оказва се, че ако има налични определени културни ценности в държавите, като зачитането на интелектуалната собственост, ще има по-малко инциденти на пътя в тези общества. Други особености, като наличието на йерархична социална структура, са регистрирани в страни където инцидентите са по-често срещани. Доброто управление на държавата е посочено като доказано ефективен модератор на някои от тези така важни обществени ценности, които ако ги няма, се увеличават жертвите на пътя. В държави с неефективни правителства, негативните културни ефекти е вероятно да са по-очебийни. 

Никоя от тези връзки не може напълно да обясни механизма, чрез който корупцията влияе на смъртността от катастрофи. Но множество анализи, използващи различни бази данни, подкрепят идеята че има действителна връзка между двете. 

Извод: Ако живеете в държава, в която всеки шофира на тротоара и никой не спира при пътните знаци, е най-вероятно, че правителството ви не работи правилно. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241