Русия заплаши Украйна да й вдигне митата, ако се сближи с ЕС

Русия заплаши Украйна да й вдигне митата, ако се сближи с ЕС

Русия заплаши Украйна да й вдигне митата, ако се сближи с ЕС

Русия ще увеличи митата върху вноса от Украйна, ако Киев продължи с европейската си интеграция. Това предупреди руския министър на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от „Франс прес”

„Ние казваме на Украйна: разбира се, че имате право да избирате своя път. Но в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим нашите мита за вноса", посочва министърът.

Той оправдава такава мярка с опасенията, че Украйна може да стане входна врата към Русия за европейски продукти, които да превземат пазара. Москва нееднократно ясно е показвала, че не одобрява възможното сближаване между Украйна и ЕС  към каквото се стреми част от украинското население и сегашните управляващи след свалянето на президента Виктор Янукович.

По-рано днес стана ясно, че хазната на Украйна е празна и страната се нуждае от 35 млрд. долара, за да избегне фалит Украинското министерство на финансите, Националната банка на Украйна и временният президент Александър Турчинов са се обърнали за помощ към международни партньори. В своя декларация те призовават да им бъде оказана финансова подкрепа, чийто първият транш трябва да бъде преведен до 2 седмици, за да се избегне фалитът на страната. ЕС изрази готовност незабавно да предостави помощ в размер на 20 млрд. евро

Междувременно и. д. президентът на Украйна Турчинов заяви, че САЩ, ООН и ЕС признават новите украински власти и призова за бързо съставяне на правителство. Той получил уверения за това от представители на ООН, САЩ и ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

Турчинов зяви, че Централната избирателна комисия започва работа по избора на президент на страната. Днес ЦИК ще обяви на сайта си графика на изборната кампания за предсрочните президентски избори. Турчинов призова за сформирането в кратък срок на ново правителство. Той напомни, че без нов кабинет работата на парламента е неефективна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ