Русия ще плаща на български студенти да учат в нейни университети

Русия ще плаща на български студенти да учат в нейни университети

Русия ще плаща на български студенти да учат в нейни университети

Русия ще плаща на български студенти да учат в нейни университети. Руската федерация осигурява безплатно обучение в 1000 университета и около 200 специалности. Освен това се очаква около 50 български студенти и докторанти да получат финансиране за обучението си от руското правителство.

„Преди всичко трябва да кажем, че това е безплатна система на обучение. Това не означава, че всеки, който кандидатства, ще спечели. Най-напред кандидатите трябва да знаят руски език. Наистина може езикът да се учи и в Русия, но тогава първата година ще е само за това”, обяснява пред bTV Виктор Баженов, ръководител на Представителството на Руссотрудничество в България

Едва седем са българските младежи, получили финансиране за обучението си от руското правителство миналата година. Сега бройката е увеличена няколко пъти - има общо 50 места за студенти и докторанти.

Нова политика - Русия плаща на български студенти да учат в нейни университети. И докато студентите ни на Острова имат проблеми с финансирането на обучението си, Руската федерация предлага напълно безплатно висше.

„Не са чак толкова много. Бихме искали да са повече. Виждаме реална икономическа необходимост и условия. Безусловно това си е инвестиция, но инвестиция в отношенията между нашите страни и тази инвестиция показва, че много от студентите, които са завършили в Русия и сега работят в България, са много известни хора”, допълва Баженов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ