Световноизвестен учен откри Софийския фестивал на науката 2014

Проф. Робърт Уинстън

Нашата отговорност пред бъдещите поколения е да научим повече за науката, за да можем да контролираме нейното развитие. Това бе една от основните тези на професор Робърт Уинстън, в неговата първа презентация пред българска аудитория. Лекцията на световноизвестния учен бе основният акцент в програмата за откриването на Софийския фестивал на науката 2014, която се проведе вчера в парка Заимов в столицата. Робърт Уинстън е професор в Imperial College London и е международен авторитет в репродуктивната медицина и ин-витро технологиите. За мнозина професор Уинстън е познат най-вече от научнопопулярни поредици на Би Би Си като "Човешкото тяло", "Суперчовек" и "Човешките инстинкти".

Софийският фестивал на науката се провежда за четвърти път от Британски съвет и форум „Демокрит”, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Актуалното издание на уникалното за България събитие е част от културния календар на София и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Церемонията по откриването започна с кратка, но специално подготвена музикална програма изпълнена от детския хор "Пим-пам". Малките певци заслужиха аплодисментите на публиката и създадоха отлична атмосфера за началото на фестивала. Пръв на сцената излезе директорът на "Театър София" Ириней Константинов, който заяви, че Софийският фестивал на науката е едно от най-важните събития в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. "Не е случайно, че фестивалът се провежда в театър „София”. „Шатрите на фестивала напомнят на един пътуващ театър, който търси пътя към своята публика", каза той.

От своя страна заместник-председателят на БАН академик Дамян Дамянов се обърна към преобладаващо младата аудитория с пожеланието да се занимават с наука в България. "Задавайте си въпроси и се опитвайте да ги решите. Оттам до науката има само една крачка, която се преодолява с много учене", каза известният български медик. Своето приветствие към участниците и гостите на фестивала поднесе и ръководителят на сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора Тодор Воденичаров. "Ние вярваме, че младите хора в България могат да развиват наука и да допринесат за развитието на едно съвременно общество ", заяви представителят на Siemens. „Учените са новите герои на нашето време. Познавайки учените на България, зная, че те са хората, които ще изведат страната ни към бъдещето", заяви Любов Костова, директор на Британския съвет и организатор на Софийския фестивал на науката.

В последвалата близо едночасова лекция на тема "Манипулирана репродукция" професор Робърт Уинстън напълно завладя вниманието на своята аудитория. Със своето сладкодумие, комуникативен стил и чувство за хумор известният популяризатор на науката поведе своите слушатели на увлекателно пътешествие из историята на репродуктивната медицина, с нейните възходи, провали и неразрешени въпроси. Говорейки за съвремието и бъдещето на генетиката професор Уинстън се спря на тежките етични проблеми, възникващи от стремежа за подобряване на човешкия вид чрез генетични манипулации.

Той противопостави генетиката с т.нар. епигенетика (влиянието на средата върху наследствеността), цитирайки изследвания, според които начинът на живот в детска възраст променят драматично наследствеността на неродените бъдещи поколения. Тогава "Не е ли по-добре да се концентриране върху подобряването на средата, в която живеят децата?" попита известният учен. "Това вероятно е по-добър и безопасен начин да се погрижим за бъдещите поколения, отколкото да се опитваме да създаваме "суперхора" чрез генни манипулации, допълни той. Това мнение все още не е много популярно сред моите колеги, но аз вярвам, че в бъдеще все повече ще чуваме за епигенетиката, заключи професор Уинстън. Основна теза в лекцията на знаменития учен бе тезата, че науката е важна за обществото и за всеки човек. Неговата лекция премина при огромен интерес и завърши с бурни овации и с поредица въпроси от публиката, на които професор Уинстън отговори изчерпателно.

Софийския фестивал на науката 2014 продължава до 11. май (неделя) включително. Четирите дни на фестивала са запълнени с богата и разнообразна програма, чиято цел е да представи необятния свят на науката и най-новите научни постижения и загадки по възможно най-увлекателния начин. Във фестивала участват над 50 учени от България и чужбина.

Сред акцентите в днешната програма е лекцията "Добре дошли на Марс" (9 май, 17 ч., сцена "Арена"), в която българските астрофизици Владимир Божилов и Никола Каравасилев ще обсъдят интересни теми като най-новите научни изследвания за червената планета, възможно ли е животът на Земята да е дошъл от Марс и кога ще можем да живеем там.

В допълнение на презентациите, организаторите са подготвили много занимателни демонстрации, експерименти, игри и занимания в двете шатри "Експлораториум“ и "Зона 42", които ще работят през цялото време на фестивала. Входът за тези две двете шатри, както и за всички събития на фестивала е безплатен за посетители под 15-годишна възраст. Достъпът е платен за някои от събитията за възраст 15+ (в това число и възрастни).

Билети (5 лв. за възрастни, 4лв. за пенсионери и деца до 18г.) могат да бъдат закупени от касата на Театър „София“ и онлайн чрез сайта на театъра www.sofiatheatre.eu.

Пълната програма на фестивала можете да намерите на https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/sofia-science-festival/programme-2014

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ