СЗО: Да се забранят и електронните цигари на закрито

СЗО: Да се забранят и електронните цигари на закрито

СЗО: Да се забранят и електронните цигари на закрито

Световната здравна организация (СЗО) препоръча да се забрани употребата и на електронни цигари в закрити обществени места. От здравната организация подчертават още, че трябва да се въведе забрана и за продажбата им на непълнолетни, тъй като употребата им крие сериозни заплахи за подрастващите, съобщават световните информационни агенции.

СЗО настоява да бъде създаде регулация за електронните цигари и тяхното съдържание, като се сведат до минимум количествата и емисиите на токсични вещества в тях.

В доклада с препоръките, който ще бъде обсъден на среща на страните членки през октомври, се изразява безпокойство от концентрирането на пазара за милиарди долари в ръцете на транснационални тютюневи компании.

Неотдавна, проучване установи, че изпаренията от електронните цигари увреждат клетките по същия начин, както и димът от традиционните тютюневи изделия. Учените отгледаха човешки бронхиални клетки в среда с пари от електронни цигари и в среда с цигарен дим. Резултатите показаха, че двете групи клетки имат сходни образци на генна експресия. Това означава, че е възможно да се получат клетъчни увреждания в резултат на мутации, които могат да предизвикат рак. Резултатите от изследването бяха представени в рамките на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Сан Диего и са публикувани в Clinical Cancer Research.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ