Следят с камери абитуриенските балове за нарушения

Следят с камери абитуриенските балове за нарушения

Следят с камери абитуриенските балове за нарушения

Столичната полиция ще предприеме редица мерки за безпрепятствено провеждане на абитуриентските балове. Различното тази година е, че голямата част от баловете съвпадат с деня за размисъл за евроизборите 24 май и деня на вота - 25 май. Именно на тези две дати има най-много предвидени абитуриентски балове.

Поради тази причина събиранията на абитуриентите този път няма да са учебните заведения, защото през това време ще протичат други процеси там. Има изнесени сборни пунктове, такива са зала Универсиада, Фестивална, Историческият музей, храм-паметникът „Александър Невски”.

Един от проблемите, който създават дните около изборите, е употребата на алкохол, която по принцип е забранена. От СДВР успокоиха абитуриентите, че такива забрани, в заведенията, които ще празнуват, няма да има.

„Проведена е предварително среща с всички директори на училища – 123 на брой, в които ще има балове. Бяха определени точно маршрути на придвижване към сборните пунктове на абитуриентите. Със засилени полицейски мерки за сигурност ще бъде съпровождано масовото изтегляне на абитуриентите. Общо има 76 увеселителни заведения, в които ще празнуват абитуриенти. Има и нерегламентирани заведения, които не са подали информация, така че неорганизирано ще има още заведения, в които ще се празнува”, каза Комисар Младен Маринов, зам.-директор на СДВР.

От столичната полиция са предвидили да се използват мобилните камери и да се снимат нарушения по баловете.

„Целта ни е - да не допуснем инциденти, по време на всички тези мероприятия – балове, избори, матури. За тази цел, ще използваме целия наличен ресурс, който имаме. Ще обезопасим основните направления, по които ще се движат тези деца, които ще празнуват балове тази година”, заяви Иво Писанов, началник на "Пътна полиция" София.

По думите му важно е всички да подходят отговорно към тези балове.

„Отговорността не е само на абитуриентите, а и на родители, близки и наша, както и на всички участници в движението на пътищата. Няма да повтарям най-честите нарушения, които извършват абитуриентите; предвидили сме - да се използват мобилните камери и да се снимат тези нарушения. Призивът ни е - да не допускат такива нарушения. Няма да им разваляме празника, само при фрапиращи нарушения, когато има реална опасност за тях или другите участници в движението, ще взимаме на място отношение, но всяко едно нарушение, което е документирано, фиксирано след това впоследствие ще бъде взето отношение и ще бъде санкциониран водачът или собственикът на автомобила”, предупреди Писанов.

Над 2000 служители на полицията ще се включат в охраняването на мероприятията, които са разделени в три дни като полицаите ще работят на смени. Основно голям състав е охраната на изборните места, изборните материали и обезпечаване на матурите по местата, където се провеждат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ