Снегорините ще причакват снега на пътя 6 часа преди да падне

Снегорините ще причакват снега на пътя 6 часа преди да падне

Снегорините ще причакват снега на пътя 6 часа преди да падне

„Към днешна дата можем да проведем процедура за проектиране едва на 60 км от  магистрала "Хемус". Смятам, че следващата година ще започнем да я строим”, заяви регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

За 300 км от магистралата първо трябва да се направят отчуждения. Нашата задача е до 2020 г. да завършим този проект, каза Павлова и добави: „строежът на "Хемус" е личен мой ангажимент".

Половината от магистралата "Хемус" е с европейско безвъзмездно финансиране,  останалата част – при Велико Търново и Шумен – със собствено финансиране. Павлова уточни, че няма да въвежда такса за магистралата.

За магистрала "Струма" към Гърция е предвидено изграждане на 13-километров тунел. „Работим, за да се направи детайлно проектиране и ОВОС. До края на годината или най-късно до януари очаквам да имаме техническо предложение, съчетано с мерки за опазване на околната среда и да бъде избран възможно най-евтиният вариант. Предвидено е тунелът да бъде с две тръби”, подчерта министърът.

Няма пари за почистване на републиканската пътна мрежа и за поддържане на проходите, каза министърът. София област, Перник, Плевен и Стара Загора са регионите, където няма абсолютно никаква подготовка за посрещане на зимата. Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото. 10 млн. лв. са платени само за рязане на храсти. Най-критично е положението на магистрала "Струма", където липсват химикали и нищо не е направено преди началото на зимния сезон.

Павлова обяви, че ще въведе ново правило за поддръжка на пътищата през зимата. В цялата държава има обходни пунктове за поддържане и снегорините ще са 6 часа преди започване на валежа на 20 критични точки, обяви тя. Според нея снегорините са задръстили пътищата с придвижването си след падането на първия сняг през октомври. Тя се надява с актуализацията на бюджета да осигури пари за подготовка на проходите – за изрязване на храстите, така че да не се налага да се разчистват счупени от снега клони.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ