Стартира първият по рода си форум за социални иновации

Стартира първият по рода си форум за социални иновации

Стартира първият по рода си форум за социални иновации

Първият по рода си в България и на Балканите EMPATHEAST, форум за социални иновации чрез емпатия стартира този петък (14 ноември). Програмата включва десетки събития, будещи гражданския потенциал за промяна – от неформални срещи, през лекции, игри, инсталации в градска среда, работилници, World Cafe, партита, въздушна акробатика до плейбек театър и много други.

На 13 ноември (четвъртък), на ул. Княз Александър I Батенберг, непосредствено до Градска художествена галерия „Фабрика за идеи“, организаторите на EMPATHEAST откриват и изложбата  „СЕТИВНО“, поредното креативно предизвикателство в рамките на Форума. „Сетивно“ е необикновено  творческо изследване, в което участват четирима незрящи и един фотограф. Чрез серия от уъркшопи, професионалистът обучава незрящите на работа с аналогови фотоапарати. Всеки участник сам избира какво и как да фотографира, като за целта, използва единствено своите усещания за пространство и атмосфера.

Друг иновативен формат, който има заслужено място сред модулите на EMPATHEAST е документалният театър VOX POPULI. Театърът, който вместо зрители, търси събеседници; вместо публика-съмишленици, с които да се вгледат откровено в раните на света и да намерят начин да ги излекуват.

В следствие на Art Innovations Challenge, творческият конкурс в рамките на Форума, 4 екипа и индивидуални артисти работят по различни локации за преобразяване на градската среда в Пловдив. Някои от местата са Домът на Младоженеца, Копчетата, Площад Централен. По време на EMPATHEAST, екипите ще споделят своята арт идея за позитивна промяна на определените локации.

На сайта на EMPATHEAST вече е обявена и цялата програма, която ще отведе гостите на събитието на различни места от 14 до 16 ноември. Регистрациите започват на 14 ноември, петък в  8.30 ч, като първия ден ще протече в Дом на културата „Борис Христов“, а гостите на събитието ще участват в „Провокации“, когато чуждестранните лектори Симон Шол, Хюс Хайсен, Ралф Бьолке, Джейсън Нарди, Патриша Мънроу и други, ще влязат в колаборация за промяна с присъстващите и заедно ще обменят идеи за подобряване на системите в образованието, етичното финансиране, управлението и др.

Вторият ден ще премине под надслов „Колективна интелигентност“. Пространството на Драматичния театър ще смеси визията на българските и чуждестранните лектори, с ентусиазма на присъстващите, за да се предизвика смелостта за съ-творяване на социални иновации отдолу-нагоре.

Последният, трети ден е обобщителен. В „Действие за промяна“ се синтезира информацията и се обобщават резултатите, за да се намерят визиите, които могат да покълнат за реализация в обществото и съчетавайки сърце с ефективност да допринесат за развитието на общности, градове, региони и света в цялост.

Емпатиастите, посетители на събитието няма да спят и вечерите на 14 и 15 ноември, когато предстои танцувалната част от Форума. В двата последователни дни с отворен вход „Тотал спорт“ и кино „Космос“ ще очакват всички, които имат сили за вечерен нетуъркинг с музика и питиета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ