Строителството на автомагистрала „Хемус“ върви по план

Строителството на автомагистрала „Хемус“ върви по план

Строителството на автомагистрала „Хемус“ върви по план

„Строителството продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт.” Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която направи инспекция на магистралата в участъка „Шумен – Белокопитово”. Първата копка на тази отсечка беше направена през август м.г.

Министърът обясни, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. „Физическото изпълнение е на почти 12%”, отчете Терзиева. За миналата година на строителя са изплатени 12,2 млн.лв. Новоизграждащият се 5-километров участък от автомагистрала „Хемус” е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Министър Десислава Терзиева подчерта, че изграждането на автомагистрала „Хемус” е приоритет за правителството. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. „От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч  вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант“, напомни регионалният министър.

„Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи автомагистрала „Хемус” в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране”, обясни Терзиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ