Съдът пусна Румяна Ченалова под гаранция от 8000 лв.

Съдът пусна Румяна Ченалова под гаранция от 8000 лв.

Съдът пусна Румяна Ченалова под гаранция от 8000 лв.

Софийският градски съд пусна от ареста под парична гаранция от 8 хил. лв. съдия Румяна Ченалова. Заседанието на съда продължи 4 часа и приключи след полунощ.

Ченалова е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление. Съдията беше задържана, след като бе обявена за общодържавно издирване, припомня БТА.

Прокуратурата поиска постоянното й задържане заради тежестта на престъплението, в което е обвинена, и с мотива, че може да се укрие. Според прокуратурата Ченалова нарочно е шиканирала процеса, като не се е явявала, за да й бъде предявено обвинението. По време на заседанието обаче съдията отрече това и посочи, че дори е уговаряла часове с разследващите, в които може да се яви.

Пречка за нея са били посещенията й при психиатър, при който се е лекувала. По отношение на твърдението на прокуратурата, че се е укривала, Ченалова заяви, че по време на празничните дни, когато е била издирвана, една втора от българите, включително и тя, не са се намирали по домовете си.

"Ако имах намерението да се укрия, нямаше да се явя на първия работен ден след празниците", заяви магистратът. С това се съгласи и съдебният състав, който отбеляза, че данните по делото сочат, че Ченалова е поддържала непрекъсната връзка с разследващите органи.

Съдът прие, че прокуратурата е представила доказателства единствено по обвинението срещу магистрата за документна измама.

За останалите обвинения разследващите не посочват в какво точно се изразяват нарушенията на съдия Ченалова. В обвинителния акт не са отразени и какви точно са вредните последици, настъпили от действията на магистрата, отбеляза съденият състав.

По време на заседанието Ченалова заяви, че някой явно цели да я направи символ на човека, който трябва да напусне съдебната система. "Бях наричана съдията на Първанов, съдията на Цветанов и съдията на Пеевски. Явно не съм, защото никой не ми помогна", каза магистратът.

Решението на съда може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ