Текат масови разпити на служители от банковия надзор на БНБ

Текат масови разпити на служители от банковия надзор на БНБ

Текат масови разпити на служители от банковия надзор на БНБ

Поне 20 служители на БНБ - главно от Дирекция "Банков надзор" трябва да се явят на разпити днес в Столичното следствие. До момента, в следствието са се явили 12 от привиканите, предаде агенция "Фокус". По неофициална информация разпитите са по делото за Корпоративна търговска  банка (КТБ).

Вчера БНБ внесе в парламента доклада за КТБ, озаглавен „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД”.

В резюмето за документа се посочва:

„Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители от 43-тото Народно събрание на Република България  за събитията и всички предприети действия и взети решения от БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд.

В доклада се съдържа финансова информация за „Корпоративна търговска банка“ АД към 31.03.2014 г. и резултатите от последната надзорна инспекция, извършена в банката в периода 20.05.2013 г. - 08.07.2013 г., както и финансова информация за Търговска банка „Виктория“ ЕАД към 31.03.2014 г. на база предоставената от самата банка финансова отчетност и резултатите от последната надзорна инспекция към 31.03.2013 г.

В доклада е отделено внимание на целта, обхвата и изводите на надзорната инспекция в „Корпоративна търговска банка“ АД, извършена в периода 7.07.2014 г. – 14.10.2014 г., на база данните към 30.06.2014 г.

Очертани са последващите стъпки, които да бъдат предприети, съгласно действащото законодателство."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ