Термокамери следят за ебола на Летище София

Термокамери следят за ебола на Летище София

Термокамери следят за ебола на Летище София

На Летище-София досега няма регистриран пътник със съмнение за ебола, съобщиха за БТА от пресслужбата на летището. Контрол се осъществява още на входа на летището посредством поставените във връзка с епидемията от свински грип термокамери. Те са монтирани на Терминал 2, салон "Пристигащи" и през тях преминават всички пътници, след проверката на гранична полиция. В случай че някой от тях "светне" в тъмнозелено, той бива незабавно пренасочван към специално оборудван за целта изолатор на летището, където изчаква линейка от инфекциозна болница.

От Летище-София припомниха още, че от тук няма директни полети до Африка, още повече - до страните, които са най-засегнати от вируса. Заради престоя на голяма част от пътниците на големите международни летища обаче, преди да кацнат у нас, всички те преминават през термокамерата, увериха от столичното летище.

През изминалия юли Летище-София е обслужило общо 362 800 пътници в двата летищни терминала. Авиокомпаниите, опериращи от Терминал 2, са били предпочетени от 68 на сто от пътувалите по международни и вътрешни линии. Останалите 32 на сто от общия летищен пътникопоток са преминали през Терминал 1.

Международните редовни линии остават с най-голям дял по брой обслужени пътници - 338 543 (93 на сто) и в разгара на лятото отбелязват сериозен ръст от 11 на сто в сравнение с юли 2013 г., информираха от Летище-София.

Общо 3 901 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през юли 2014 г., което означава 4,3% ръст в сравнение с миналата година. Увеличението при международните редовни полети е 10 на сто, повлияно от по-големия брой полети на чуждестранните авиокомпании, опериращи до София. Сред тях с най-голям принос са Wizz Air, LOT, Lufthansa.

По последни данни на Световната здравна организация броят на жертвите на ебола в Западна Африка достигна 1013 души. Други 1848 са заразени. Вчера, в болница в Мадрид почина и първият европеец, покосен от смъртоносния вирус - свещеник мисионер, работил в Либерия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ