Удължиха с 5 години допустимата възраст на таксиметровите коли

Удължиха с 5 години допустимата възраст на таксиметровите коли

Удължиха с 5 години допустимата възраст на таксиметровите коли

Парламентът удължи допустимата възраст на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години. Промяната засяга около 10 000 коли, които трябваше да излязат от употреба през юни-юли тази година. Това обясни зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Георги Свиленски

„Досега автомобил можеше да се използва за таксиметров превоз до 10-годишна възраст. Сега приехме да бъде до 15 години. В нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите. Разбираме напълно отговорността, която сме поели пред всички граждани, а и пред таксиметровия бранш с това, че се поставя под съмнение сигурността на автомобилите, но за нас е важно действително на първо място да бъде сигурността и след това възрастта и всички други фактори в таксиметровия бранш. Свидетели сме и сега, че коли на 3,4 или 5 години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз, затова считаме, че това е правилна поправка", добави Свиленски.

Той обясни, че е възложено на Автомобилна администрация да разработи нова наредба и нов тип изисквания към таксиметровите автомобили, за да се повиши сигурността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ