Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Уики обича Земята" събира снимки от красотите на природните паркове

101

Природна фотография от защитените територии на България е темата на тазгодишното издание на фотоконкурса "Уики обича Земята", в който може да участва всеки с усет за страхотен кадър и фотоапарат в ръка. Той се организира от доброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия „Уикипедия", започва на 1 юни и приключва в последния ден на първия летен месец.

Всички пътешественици и читатели на „Уикипедия", които обичат да се разхождат сред природата и да запечатват незабравими гледки с камера, са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително  да са имали отпреди това регистрация и редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени в периода на конкурса: може да се кандидатства и с кадри от минали години.

Важно условие е снимките да не са „селфита" или семейни фотоси, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за илюстриране на енциклопедичните статии в „Уикипедия". По тази причина, друго, много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.

Снимките, които бъдат "качени" в конкурса, може да имат шанс не само да бъдат публикувани като илюстрации, в статия в „Уикипедия", но и да донесат на авторите си една от десетте награди в конкурса! „Уики обича Земята" (Wiki Loves Earth, http://bit.ly/wle2016bg) приема всякакви снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000". Могат да участват както природни пейзажи, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г.  Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уикимедианците в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България качените снимки през 2015 са над 1600 от 119 участници.

Критериите, по които журитата оценяват снимките, са:  технически качества, оригиналност и образователна стойност. Всеки може да участва с неограничен брой снимки. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира.

Вижте 10-те най-добри снимки от миналата година от България. На този адрес са и победителите от всяка държава, както и 10-те най-добри снимки от международния кръг.

още от Общество
20
Петък
Септември