Уникална мартеница ще посреща и изпраща пътуващите по Дунав мост 2

Уникална мартеница ще посреща и изпраща пътуващите по Дунав мост 2

Уникална мартеница ще посреща и изпраща пътуващите по Дунав мост 2

Уникална 10-метрова мартеница ще бъде монтирана на Дунав мост 2. Идеята на Община Видин е да се популяризира най-българският празник - Баба Марта.

Огромната мартеница ще бъде монтирана в петък и така българският символ ще се вижда от всички преминаващи, а на 1 март за първи път на площад "Бдинци" в дунавския град младежи ще наредят жива мартеница и по този начин ще се включат в инициативата "Честита Баба Марта, Свят", предаде БТА.

От 11:00 часа 500 видински деца и младежи в рамките на пет минути ще се подредят на площад "Бдинци" в най-голямата жива мартеница правена досега. Те ще са облечени в бели и червени тениски, осигурени от Община Видин. На площада ще има и работилница за мартенички, както и други изненади.

Фондация "Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България" пък организира балкански рекорд за "Най-много хора, правещи заедно български мартеници за 5 минути". Всеки желаещ ще може да участва в правенето на мартеници и да подпомогне каузата. В събитието ще могат да се включат всички български градове, села, читалища, колективи и задгранични общности, които заявят участие и впишат брой участници.

Каузата ще подпомогне "Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ