Хора на изкуството се организират за протест срещу избора на Слави Бинев

Хора на изкуството се организират за протест срещу избора на Слави Бинев

Хора на изкуството се организират за протест срещу избора на Слави Бинев

Хора на изкуството се организират във Фейсбук за протест срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. В социалната мрежа се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията, съобщава БГНЕС.

В текста, пише, че ако изборът на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерасне в шумен протест.

Театрали, кинаджии, музиканти, писатели са готови да протестират срещу архонта от Патриотичния фронт и бивш съдържател на попфолк клуб БИАД, ако той не подаде оставка до днес. Творците смятат избора на Бинев за подигравка с тях и израз на изначално неразбиране на ролята на културата в България. Ако Бинев не се оттегли, те се събират в 14.30 ч. в градинката пред "Кристал".

Бинев каза отново тази сутрин пред Нова тв, че няма да се оттегли.

Режисьорът Александър Морфов обяви вчера, че напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест: "Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов.

БНТ и БНР излязоха с декларации срещу избирането на Бинев за шеф на комисията по култура и медии. Остри реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев.

Ранобудните студенти от протестите миналата година организират нов протест в петък пред Софийски университет. Те настояват за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на комисията за култура и медии Слави Бинев.

Междувременно се разбра, че Центърът за култура и дебат „Червената къща”  затваря.  Министерството на културата е определело непосилен наем за сградата на ул. „Любен Каравелов”, а освен това неофициално се твърди, че има намерение да направи изложбена зала там. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ