Храните поевтинели с 10% за година

Храните поевтинели с 10% за година

Храните поевтинели с 10% за година

През последните месеци се наблюдава траен спад на цените на едро на хранителните стоки. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) през май намалява с 10% на годишна база, до 1,311 пункта. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Спадът на индекса през месец май се дължи на трайното понижение на цените на повечето хранителни стоки и млечните произведения. През този месец се наблюдават типичните сезонни тенденции на поевтиняване на голяма част от зеленчуците и на плодовете, които са в активен сезон на предлагане, посочват от ДКСБТ.

През май 2014 г. цените на всички плодове и зеленчуци остават под нивата от май 2013 г. Поскъпване е отчетено само при бананите - 3,3 на сто. Поевтиняване с около 20 - 30 на сто през май, спрямо същия месец на миналата година има при картофите, зелето, зелените салати и морковите. ДКСБТ отчита спад на годишна база на цените на доматите, краставиците, ябълките и лимоните с около 10 - 15 на сто.

Цените на основните хранителни стоки бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е около 24 - 28 на сто. Цените на брашното през май тази година са с 13 на сто по-ниски. Цената на ориза бележи ръст на годишна база от 6 на сто, а яйцата поевтиняват с една стотинка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ