Червени карамфили за жертвите по пътищата

Червени карамфили за жертвите по пътищата

Червени карамфили за жертвите по пътищата

Няколко десетки червени карамфили бяха символично прегазени на пешеходната пътека пред СУ "Св. Климент Охридски", съобщи БГНЕС. Гражданите оставиха символично цветя на платното като част от акцията "Червена пътека за Антоанета". В началото на януари 18-годишната Антоанета Димитрова от Бургас стана поредната жертва на пътя.

Акцията е организирана от фондация "Безопасни улици от Валя". Преди да поставят карамфилите на платното участниците в мероприятието запалиха свещички в храм-паметника "Свети Александър Невски". Подобна акция се провежда днес и в Бургас, където е последният трагичен случай.

Идеята на организаторите е смачканите червени карамфили да символизират пролятата по българските пътища кръв. "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете, а ти пазиш ли моето?" бе един от плакатите , които носеха почернените майки. Част от тях благодариха за усилията на КАТ през последните години. Те отчетоха подобрение на контрола на движението по пътищата, както и позитивна промяна в действията на самите шофьори.

„Каквито и законодателни мерки да бъдат предприети големият проблем остава – усещането и манталитетът както на шофьорите, така и на пешеходците”, посочи Мария Ангелова, която е организатор.

Тя призовава за обучение още от ранна детска възраст на бъдещите шофьори с цел, когато дойде моментът те да вземат книжка, да са изградени като социално отговорни личности.

„Пешеходците също не трябва да считат, че вървят по вълшебно килимче, когато пресичат улиците и да се пазят”, добави Ангелова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ