Четиридневна стачка блокира железопътния транспорт в Германия

Четиридневна стачка блокира железопътния транспорт в Германия

Четиридневна стачка блокира железопътния транспорт в Германия

В Германия започва четиридневна стачка на работниците в железопътния транспорт. Тя ще бъде най-продължителният протест в сектора от 20 години насам, посочват международните медии. 

Стачката се свиква от синдиката, защитаващ правата на работниците в ЖП транспорта в страната. Той настоява за 5-процентно увеличение на заплатите на машинистите и намаляване на работната седмица на ЖП служителите с 2 часа.

Акцията започва в 15 ч. местно време днес, когато ще спрат работа машинистите на товарни влакове, съобщава Би Би Си. От 2 ч. в четвъртък прекратяват движение и пътническите композиции. Протестът няма да приключи поне до 4 ч. в понеделник. Дотогава предстоят преговори на синдиката с германския национален ЖП оператор "Дойче Бан". Разговорите между двете страни не постигнаха успех в понеделник. Основни искания ще бъдат поставени и във връзка с работата на другите служители в железопътния сектор, освен машинистите -  наетите във влаковите ресторанти и кондукторите.

Последната стачка срещу "Дойче Бан“ като работно място в Германия се състоя миналия месец и продължи 50 часа. Милиони пътници бяха засегнати – ЖП транспортът е основен начин за придвижване в най-голямата европейска икономика.

Акцията, стартираща днес, заплашва да създаде транспортен хаос в Берлин и в цялата страната, докато тя се готви да чества 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена този уикенд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ