нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Големият адронен ускорител откри нова частица

Илюстрация на предполагаемото разположение на кварките в един пентакварк.

Снимка: ЦЕРН

Учени от ЦЕРН обявиха откритието на нова частица, наречена пентакварк, съобщава Би Би Си.

Предположенията за нейното съществуване датират от 60-те години на минали век, но също както Хигс бозона, и пентакваркът все убягвал на учените, докато в крайна сметка не бе засечен от Големия адронен колайдер.

Откритието говори за съществуването на нов вид материя. То е било направено по време на LHCb експеримента на колайдера.

В средата на миналото десетилетие, няколко екипа от учени заявиха, че са засекли пентакварки, но техните открития бяха отхвърлени от други експерименти.

„Историята на пентакварките е доста странна, поради което бяхме изключително внимателни в предаването на доклада си”, коментира Патрик Копенбург, координатор на LHCb в ЦЕРН. „Изглежда самата дума „пентакварк“ е прокълната, защото толкова много пъти тяхното съществуване е било отричано заради нови открития, които са отхвърляли предишните като смущения, а не като истински сигнали", казва той. 

„Изследвахме всички възможни причини за наличието на тези сигнали и заключихме, че те могат да бъдат обяснени единствено от съществуването на пентакварките,” продължава физикът Томаш Скварницки от университета в Сиракуза, САЩ.

Говорителят на експеримента, Гай Уилкинсън, посочва, че пентакваркът не е каква да е нова частица. Тя представлява начин за обединяване на всички кварки - фундаменталните съставни части на обикновените протони и неутрони - в модел, невиждан през последните 50 години на експериментални проучвания. „Изучаването на неговите свойства може да ни помогне да разберем по-добре как обикновената материя и протоните и неутроните, от които всички сме съставени, са устроени”, допълва Уилкинсън.

още от Открития