Борисов: Положих огромни усилия да загубим Плевен

Борисов: Положих огромни усилия да загубим Плевен

Борисов: Положих огромни усилия да загубим Плевен

"Огромни усилия положих да загубим в Плевен, заради партньорите, а те се радват, че едва ли не... са освободили града от падишаха! Нека да бъдем по-смирени, по-скромни". Това заяви на пресконференция, излъчена пряко по БНТ, премиерът Бойко Борисов. Основен акцент в коментара му след огласяването на предварителните резултати от днешния балотаж бе загубата на представителя на ГЕРБ в Плевен Димитър Стойков от Георг Спартански, подкрепен от Реформаторския блок.

"Изборите потвърдиха, че по-добре от това, което сме сътворили, няма как да се получи. Разбрах, че ГЕРБ е загубил! Нетолерантно! Положих огромни усилия да загубим Плевен, за което ми се сърдят съпартиийците. Но да говорят, че паднал Плевен като при пашата! Нека бъдем по-толерантни", възмути се Борисов. На журналистически въпрос как би коментирал твърдението за купени гласове в Плевен, Борисов отговори, че е разпоредил предварително засилен полицейски контрол, за да няма "един купен глас" и поиска авторът на това твърдение, Найден Зеленогорски да му се извини. Той се ядоса на кандидата си в Плевен д-р Стойков, който боядиса с блажна боя центъра, за да направи велоалеи. "И аз нямаше да гласувам за него!", каза Борисов, "Но да се говори за паша! Дърпах юздите на партията да не спечелим още повече. Колко пъти отидох в Плевен, Пловдив, Добрич! Знаете ли кога щяха да бият в Плевен, ако бях се ангажирал", попита премиерът.

"Тези резултати показаха ясно, че с ГЕРБ никой не може и няма шанс да се мери!", обобщи Борисов.

"Умишлено дърпах юздите на партията, за да не постигнем още по-големи резултати. Не отидох в Плевен, в Добрич, в Пловдив", подчерта Борисов. "Там, където загубихме, е заради слаби партийни организации, заради лош кмет", каза още той. "Не мога да си представя пресконференция, на която се хваля с 1 и половина областен град, или с подкрепени от ГЕРБ кметове. "За да запазим държавата стабилна трябва да бъдем по-скромни и смирени. Чудя се как от утре да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка? Ако друг беше лидер на политическа партия с такива резултати представете си какво щеше да бъде. Чудя се от утре как да продължим да сме така силни в тази тежка международна обстановка. Що за изрази са да „изметем”, „премахнем”, „изчегъртаме”? Освен ДПС, и ГЕРБ е един от гарантите на българските мюсюлмани. Трябва да бъдем много толерантни с този етнос", заяви Борисов. Той подчерта, че няма да търпи да му прехвърлят вини заради толерантността му, включително и етническа.

Премиерът заяви, че преди няколко дни лидерът на АБВ Георги Първанов го е посетил и го запитал: "Откъде намери тези хора?". "Те ме подцениха, но той поне имаше доблест да ми честити", заяви Борисов, като посочи че ако не е бил изгонен от полицията картата на България днес може би е нямало да бъде синя.

По думите му резултатът от местните избори показва стабилност и работеща коалиция, в която ГЕРБ може да разита на коалиционните си партньори. Особено внимание Борисов обърна на встъпването на ГЕРБ в местната власт на наситени с мюсюлманско население райони и важността на мюсюлманите и деликатното им управление на фона на международната обстановка и разположението на България като източна страна.

Ниската избирателна активност от около 16% на вота за районни кметове днес в София той коментира с думите, че балотажа за райони кметове е "голяма глупост". "Навремето го направиха срещу мен", заяви Борисов, като визира БСП. "Разбира се, че трябва да бъде отменено", каза още премиерът и препоръча на шефа на парламента Цецка Цачева да свика партиите на Председателски съвет и да обсъдят дали изборното законодателство има нужда от промяна. "Ако са им харесали изборите, така да си остане", добави премиерът.

Конкретните резултати за ГЕРБ в тези избори всъщност обобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на пресконференцията. "ГЕРБ постигна изключително високи резултати. От 5181 общински съветника в страната 1727 са на ГЕРБ, което прави 1/3 от всички. ГЕРБ има 129 кмета, от които 22-ма на областни градове", съобщи той и официално се отчете пред премиера, че предизборният щаб на партията си е свършил партията. Цветанов беше като минимум цел ГЕРБ да има над 100 кмета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ