Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Владимир Гройсман е новият премиер на Украйна

101

Владимир Гройсман
Снимка: 24smi.org

Върховната Рада на Украйна гласува оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк, който обяви в неделя, че се оттегля от управлението. Депутатите избраха на поста министър-председател Владимир Гройсман, който досега беше председател на Върховната Рада. В подкрепа на това решение гласуваха 257 депутати при минимално необходими 226 гласа

Държавният глава Петро Порошенко определи 38-годишния Владимир Гройсман като политик от ново поколение.

„Владимир Гройсман е политик от ново поколение, вероятно той ще стане най-младият премиер в историята на Украйна. Той има голям опит и един от най-добрите кметове на областни центрове”, подчерта Порошенко.

Президентът назова като основни приоритети пред новия премиер засилването на украинските отбранителни способности, възстановяването на Донбас и връщането към мирния начин на живот. Държавният глава заяви, че правителството ще продължи курса към евроинтерграция на страната.

Гройсман от своя страна каза, че новото правителство трябва да подобри сътрудничеството с парламента и че то няма да толерира корупцията. Наред с нея, той назова още две заплахи пред Украйна - неефективното управление и популизма.

По думите на премиера, той е готов да поеме отгoврността за ситуацията в страната.

„Искам да се закълна, че това правителство ще бъде без корупция, ще се отнася отгворно към задачите си, които стоят пред украинската държава, ще прави всичко, за да гарантира стабилизизацията и развитието й. Трябва да изградим абсолютно нов диалог с украинското общество”, подчерта Гройсман.

още от Политика
20
Петък
Септември