В Турция забраниха предизборен клип на Ердоган

В Турция забраниха предизборен клип на Ердоган

В Турция забраниха предизборен клип на Ердоган

Висшата избирателна комисия в Турция забрани рекламен клип на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е фаворит за президентския пост, съобщи БНР. Изборите трябва да се проведат на 10. август.

На клипа Ердоган е заснет пред президентския символ, до него е поставено едно молитвено килимче, вижда се забрадена жена, която се моли и всичко това е на фона на звука от мюсюлманската молитва, която ходжата произнася от минарето на джамията.

Мотивът на комисията да забрани излъчването на клипа е, че в него са използвани религиозни атрибути, чрез които се спекулира с чувствата на хората. Изпълнението му беше възложено на Висшия съвет за радио и телевизия-контролният механизъм за електронните медии, който писмено съобщи, че е наложена забрана за излъчване на клипа на турския премиер в електронните медии и в интернет.

Предложението за забрана на клипа на Ердоган е подадено от представителя на опозиционната националистическа Партия на националното действие във Висшата избирателна комисия Кюршат Ергюн. Комисията е изгледала клипа и единодушно е решила да бъде забранен за излъчване.

А в областната избирателна комисия в Бурса е бил подаден сигнал за това, че всички билбордове в град Йенишехир са били заети само от портрети на Ердоган и не е оставено място за другите двама кандидата. С мотива, че е потъпкано конституционното право за равнопоставеност на тримата кандидат-президенти, комисията е наредила да бъдат свалени портретите на Ердоган от билбордовете. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ