Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж

Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж

Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка във вторник заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция. Румънският президент е приел оставката.

Скандалът се разрази при разследване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Службата поиска свалянето на имунитета и започването на наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Габриел Опря е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР), както и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта. Той е уличен в злоупотреба със служебно положение, защото при своите пътувания е използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията.

Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги".

В съобщението, с което обявява оставката си, Ницу посочва, че се оттегля от поста си, въпреки положителния доклад на Европейската комисия за Румъния. Той твърди, че никога не е искал и не се е възползвал от "официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ