ЕС се съгласи Великобритания да ограничи социалните помощи за мигранти

ЕС се съгласи Великобритания да ограничи социалните помощи за мигранти

ЕС се съгласи Великобритания да ограничи социалните помощи за мигранти

Преговорите между британския премиер Дейвид Камерън и президента на Европейския съвет Доналд Туск за условията за оставането на Великобритания в ЕС нямат резултат, написа Туск в Twitter.

„Засега няма сделка. Интензивната работа в близките 24 часа ще има решаващо значение“, отбелязва Туск.

Лондон и Брюксел обаче са постигнали съгласие по едно от най-противоречивите искания на Великобритания – за незабавно ограничаване  на достъпа на имигрантите до социалната система, съобщи Ройтерс. Икономическите мигранти няма да имат право на социални помощи през първите 4 години след пристигането си. 

Преговорите за преразглеждане на условията за членството на Великобритания в ЕС се провеждат преди февруарската среща на върха на ЕС, на която може да бъде одобрена сделката с Лондон. Ако това се случи, Камерън може да насрочи референдума за членството на стрната в ЕС през лятото, вместо в края на 2017 г.

Великобритания постави 4 искания към ЕС, за да остане в общността. Първото е страната да не бъде включена в състава на "някаква европейска свръх държава". Второто: националните парламенти да имат правомощия да блокират директиви на ЕС, с които не са съгласни. Лондон настоява освен това еврото да не е единствената официална валута на Съюза и страните от еврозоната да не доминират над останалите членки на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ