Испания: Социалистите получиха мандат да съставят правителство

Испания: Социалистите получиха мандат да съставят правителство

Испания: Социалистите получиха мандат да съставят правителство

Испанският крал Фелипе VI предложи на лидера на Социалистическата партия Педро Санчес да се опита да състави правителство, съобщи Франс прес. Това се случва повече от месец след парламентарните избори и след като десният премиер Мариано Рахой не успя да състави ново правителство.

Народната партия на Рахой не получи достатъчно мнозинство в парламента, за да формира самостоятелно  десен кабинет, не успя да си осигури и коалиционна подкрепа. Десните разполагат със 119 гласа в 350 местния парламент. Това принуди Рахой да върне мандата за съставяне на правителство на 22 януари.

Санчес също ще търси коалиция, за да получи мнозинство в парламента. През последните дни обаче регионалните лидери, бивши министри от социалистическата партия и бившият премиер социалист Фелипе Гонсалес (1982-1990) публично се възпротивиха на евентуалната коалиция с радикално лявата Подемос.

Офертата за коалиция бе направена от лидера на Подемос Пабло Иглесиас. Той предложи коалиционно правителство пропорционално на резултатите от изборите, поиска ключови министерства, както и вицепремиерски пост за себе си. Социалистите оцениха предложението като унизително.

Санчес обаче обяви снощи, че е готов да преговаря с всички формации вляво и вдясно за съставяне на „правителство на напредъка“. Той изключва напълно партньорство с Народната партия, разтърсвана от скандали за корупция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ