Кой е Фелипе - бъдещият крал на Испания?

Кой е Фелипе - бъдещият крал на Испания?

Кой е Фелипе - бъдещият крал на Испания?

Испанският престолонаследник принц Фелипе Бурбонски скоро ще сложи на главата си короната на иберийската монархия. 46-годишният мъж не е новак в професията. През последните няколко години той многократно изпълняваше кралските задължения заради засилващите се здравословни проблеми на баща си Хуан Карлос.

След като Хуан Карлос обяви, че абдикира, единственият му син остава наследник на престола. Когато сложи короната, той ще стане крал Фелипе VI Испански.

В телевизионно изявление в понеделник оттеглящият се монарх обяви, че предава короната на единствения си син и заяви, че той притежава „зрелостта, подготовката и чувството за отговорност, необходими за един държавен глава. Той ще сложи началото на една нова ера на надежда, в която ще съчетае опита си със скоростта на новото поколение“, пише Би Би Си.

Основното предизвикателство пред новия крал ще бъде да стабилизира отдавна разклатеното икономическо състояние в държавата. Ще му се наложи и да изчисти името на фамилията от непрестанните скандали, които през последните години сринаха рейтинга й до историческо дъно. Фелипе заяви, че е крайно време да адаптира кралската институция към модерните времена и да превърне царуването си в „проект, който свързва нашата история с бъдещето и обединява традициите ни с един напредничав, прогресивен дух“.

Принцът е роден като Фелипе Хуан Пабло и Алфонсо де Тодос лос Сантос на 30. януари 1968 г. Кръстен е на крал Филип V (1683-1746) – първият испански монарх от династията на Бурбоните. Единствен син е на крал Хуан Карлос I и кралица София Гръцка. Има две по-големи сестри. През 2004 г. се ожени за популярната телевизионна водеща Летисия Ортис, с която има две дъщери – Леонор и София, на 9 и на 7 години.

През годините си изгради имидж на скромен човек, отдаден на семейството си. Освен испански, принцът говори свободно английски, френски и каталонски език – нещо много важно в момента, когато разделението между каталонската провинция и останалата част на страната става все по-осезаемо, пише „Гардиан“.

Фелипе е принц Астурийски и всяка година връчва престижните награди на Астурия за изключителни постижения в областта на изкуството и науката.

Обича спорта и през 1992 г. участва в Олимпийския тим на страната си в игрите в Барселона.

Завършил е право в Автономния университет на Мадрид. След това получава магистърска степен по международни отношения в университета „Джорджтаун“, Вашингтон, САЩ.

През 1985-89 г. преминава през военно обучение в испанските военни академии. Получава диплома за пилот на хеликоптер и чин лейтенант в армията и ВВС, както и командир на фрегата във флота.

На 18-годишна възраст, през януари 1986 г., Фелипе се заклева във вярност на краля и испанската конституция на тържествена церемония в парламента. Така той официално става наследник на престола.

Фелипе научава първия си урок по история по време на опита за преврат на полковник Антонио Техеро, на 23 февруари 1981 г. Тогава крал Хуан Карлос се утвърждават като защитник на испанската демокрация. По време на преврата принцът е неотлъчно до баща си, защото искал да види как работи монарха в напрегната ситуация.

От 2010 г. насам принцът председателства срещите на испанските военни лидери – роля, която по принцип е прерогатив на краля. Пътува много, като основната му роля досега бе да промотира испанските бизнес интереси и култура по света. Радва се на най-високото одобрение от кралското семейство в очите на народа. Очаква се, че като Фелипе VI той ще бъде един от най-обичаните лидери на страната за последните векове от размирната й история.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ